Reeducació Visual

Consells & exercicis

“Quan els pacients han après a utilitzar els seus ulls i la seva ment de forma relaxada, la visió millora i els errors de refracció tendeixen a corregir-se per si mateixos.”

ALDOUS HUXLEY – L’art de veure, 1942

Veure-hi bé (sense ulleres) amb l’ajuda dels mètodes naturals és un procés de desenvolupament personal que demana il·lusió i constància. Aquests consells bàsics (“bons hàbits de la vista”), formulats per l’educadora visual Margaret Corbett, ens poden ajudar:

  1. Parpellejar i desplaçar la mirada de manera contínua i automàtica.
  2. Respirar amb calma, contínuament.
  3. Mirar de prop i de lluny coordinant la ment i els ulls.
  4. Recórrer amb interès l’objecte que mirem.
  5. Acceptar la visió sense esforç.
  6. Tancar sovint els ulls per tal que descansin.

A més, els raigs del sol són molt beneficiosos per als ulls. El bany de sol consisteix a dirigir la mirada cap al sol amb els ulls tancats i, durant uns tres minuts aproximadament, girar lentament el cap a la dreta i després a l’esquerra per permetre que els raigs solars banyin tota la zona ocular amb la mateixa intensitat.

A continuació s’exposen 5 exercicis, comentats per Maurizio Cagnoli, que desenvolupen de manera efectiva aquests consells.

Convindria realitzar aquestes pràctiques (sempre sense ulleres ni lentilles), si més no algunes d’elles, cada dia; no cal fer-ho durant gaire estona, sinó amb freqüència. “Una mica, sovint”, és el lema per a adquirir bons hàbits que després perduren.

Clica a cada un dels títols, per veure el video corresponent.

Automassatge
Ajuda a relaxar els ulls i els músculs que hi ha al seu voltant. Segons la medicina tradicional xinesa, el massatge de determinats punts d’acupuntura de la cara i la nuca contribueix, a més, a millorar el funcionament dels vasos sanguinis.

Moviment dels vuits mandrosos
Els ulls segueixen, sense esforç, el moviment d’un dit que descriu un vuit horitzontal en l’aire durant un o dos minuts.

Mètode dels palmells (“palming”)
Tècnica de relaxació en què es cobreixen el ulls amb els palmells de les mans per tal que puguin descansar en la foscor.

Moviment de prop i de lluny
Els ulls enfoquen un dit que s’apropa i s’allunya, de manera relaxada, durant un o dos minuts. Aquest exercici també es pot fer amb els ulls tancats, imaginant el dit com si es veiés realment.

Oscil·lacions àmplies

Exercici que combina el moviment i la relaxació. El cos gira lentament d’una banda a l’altra mentre els ulls segueixen aquest balanceig enfocant els objectes, però sense fixar la vista. Hom percep la il·lusió del “moviment aparent”.

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/whOUL-HGyyA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>